Terug naar Hoorn

Na een week in Groningen zijn we via het Burgumermeer naar Harlingen gevaren. Aldaar hebben we tien dagen vertoefd.

Harlingen heeft ook een fontein, net als de 11 andere steden in Friesland! Voor wie het niet ziet, het is een walvis die, blijkt bij zeer laag water, op poten staat. Eens per 10 minuten spuit hij water en dat gaat gepaard met een soort gebrul. Het is ontworpen door het in Puerto Rico wonende kunstenaarsechtpaar Allora & Calzadilla en is geïnspireerd op de walvisvangst door Harlingers in het verleden.

Pollendam

Als uitje zijn we met de veerboot een dagje naar Terschelling geweest. Met onze eigen boot naar Terschelling brengt erg hoge kosten (diesel en liggelden) met zich mee, dus dat doen we niet meer zo snel. Harlingen uit vaar je het eerste stuk langs de Pollendam. Deze dam is gebouwd om de geul naar de haven niet te laten verzanden. Bij laag water steekt hij net bovenwater.

In Harlingen zijn ze in 2010 begonnen met het herbouwen van het schip waarmee Willem Barentz in 1596 een doorvaart, noordelijk van Azië, hoopte te vinden. In augustus, van dat jaar, liep zijn schip vast in het pakijs bij Nova Zembla. De bemanning overwinterde in het uit drijfhout en scheepshout vervaardigde ’t Behouden Huys. Dit jaar is de romp te water gelaten en heeft de naam Witte Swaen gekregen. Prinses Margriet heeft de doop verricht met Berenburg.

Zeilplan

Lengte romp                     ca. 25 m
Lengte met boegspriet         29 m
Breedte                                    5,5 m
Hoogte romp                          9,2 m
Hoogte met masten              25 m
Diepgang (verwacht)             2.0 m

Sluis en werf De Hoop bij Workum

Nog even langs Workum. We komen hier niet vaak omdat je een aardig stukje landinwaarts moet varen om het stadje te bereiken. We liggen dan in een kom voor deze sluis en je moet dan nog een stuk lopen voor je in het centrum bent. Maar een bezoek aan het Jopie Huisman museum is leuk en het is een prachtig stadje. Ook hier hebben ze, net als de andere 11 steden, een fontein, maar die vinden we zo lelijk dat we hem niet op de foto hebben gezet.

Koeien keuring

Wat bleek er was een jaarlijks terugkerend festijn met o.a. een koeienkeuring op het plein bij de kerk. Vooral de uier en de rechte rug waren van belang.

We liggen nu nog even in Enkhuizen alvorens naar Hoorn te gaan voor de winterperiode.