Puffin

Reeds lang was er het plan, een houten bootje te gaan bouwen. In eerste instantie leek de 12 voets jol een kandidaat. Bij nader inzien had een korter model de voorkeur, daar deze later op ons nog te bouwen schip, aan dek moet kunnen liggen. Na enig zoekwerk vielen de ontwerpen van Iain Oughtred op. Zijn ontwerpen zijn klassiek, overnaads, mooi van lijn en te bouwen uit multiplex plaatmateriaal. We hebben gekozen voor de Puffin een 10 voet overnaadse spiegelsloep. Deze sloep bestaat in een aantal varianten, en is ook bekend onder de naam Acorn 10 en Robin 10. De “Puffin” is een vernieuwde uitvoering van de Acorn 10.

Puffin

De boot is uit Okume garantie multiplex plaat en meranti, voor de massieve delen, opgebouwd. De garantieplaten zijn bij de meeste bouwgroothandels verkrijgbaar en redelijk van prijs. De meranti is geschaafd in diktes van 9, 12, 19, 20 en 30 mm en breedten van 40, 90, 120, 190 bij een bouwmarkt te koop. Wel hebben we alle rekken moeten afgraven naar delen die goed van kwaliteit waren (dark red). De okume gangen werden in de epoxy impregneer gezet. Dit geeft een hard oppervlak en is goed dampdicht.

Helaas blijkt het dek van onze kotter te klein om de Puffin te kunnen bergen. Dus, hebben we de Puffin verkocht. Klik hier voor het logboek (oude site) van de bouw met foto’s

De tekeningen, o.a. te verkrijgen bij: De Bootbouwer, van de Puffin bestaan uit een lijnenplan, constructieplan, zeilplan en drie patronen voor de mallen, steven en spiegel. Ook wordt een beschrijving voor de bouw en een materiaallijst geleverd. De beschrijving is redelijk te volgen, maar het boek Clinker Plywood BOATBUILDING manual van Iain Oughtred is een aanrader.

Voor de verlijming van de onderdelen is epoxy lijm van Poli Service gebruikt. Met deze lijm en met name de harder, moet zeer voorzichtig worden omgesprongen. Je kunt er een allergie voor opbouwen. Wees gewaarschuwd! Gegevens:

Lengte: 310 cm
Waterlijn: 299 cm
Breedte: 127 cm
Diepgang: 15 cm zwaard neer: 74 cm
Gewicht: 45 kg
Waterverpl. 218 kg
Zeiloppervlak (loggerzeil): 4,5 m2