Ondertussen in Hoorn 1

Eind september ligt de Johanna weer aan het Baatland te Hoorn. Er volgen nu enige gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

Hoorn staat in het teken van de Gouden Eeuw en derhalve had men een spektakel ronde de slag op de Zuiderzee van 12 oktober 1573 op 12 oktober 2019 georganiseerd.

De Halve Maen was, met kanongebulder, van de partij. Het lukte me niet om op het juiste moment af te drukken, dus dan maar zonder rookpluim. Ze knalde er wel behoorlijk op los.

Op 8,9 en 10 november werd er weer een Traditionele Schepenbeurs georganiseerd. De beurs werd gehouden op het terrein van de voormalige Rijkswerf Willemsoord te Den Helder. Het terrein is op zich al een bezoekje waard! Hier volgt een foto impressie.

Traditionele Schepenbeurs Den Helder

Buiten, op de werf, lag de klipper ‘Stad Amsterdam’ geheel onttakeld. Het schip gaat in een van de oude droogdokken voor een opknapbeurt.

En op zaterdag 16 november kwam de Sint weer aan in Hoorn. Deze keer werd gebruik gemaakt van de Pakjesboot 12, ‘de enige echte officiĆ«le landelijke intochtstoomboot’. De Pakjesboot 12, die eigenlijk Hydrograaf heet, kwam naar Hoorn omdat zij niet terecht kon bij de landelijke intocht in Apeldoorn (daar arriveerde de Sint per stoomtrein). Sommige kinderen snapten er niks van.

De Halve Maen zeilde, voordat hij voorgoed uit Hoorn vertrekt, ook nog even door de haven.

One thought on “Ondertussen in Hoorn 1

  • 24/11/2019 at 22:33
    Permalink

    Heel leuk om die antieke schepen beurs weer eens tegen te komen. Lang geleden dat ik daar ook rondliep!

Comments are closed.