Model van de Johanna deel 2

Het is alweer een tijdje stil geweest rondom het model van onze boot. Ik ben druk geweest met allerhande karweitjes. Maar nu dan toch een update.

Na de voltooiing van de romp heb ik de onderdelen van de opbouw gefreesd en in elkaar geplakt. Dat was nog een heel gedoe omdat de dikte van het gebruikte plaatmateriaal in geen verhouding staat tot de dikte van de staalplaten die in het echt gebruikt zijn. Maar met wat trucjes is het uiteindelijk aardig gelukt.

Op de foto is te zien dat ik bij de stuurhut ook een interieur heb gemaakt. De randen van de opbouw zijn met een halfrond afgewerkt.

Alle deuren en ramen zijn met een freesje van 1 en 1,2 mm op de CNC machine gefreesd. Na het schilderen van de romp en opbouw worden ze erop geplakt.

Kywoo3D max

Voor de schoorsteen, mastbanken, luiken, ankerlier etc. doemde een probleem op. Bij een modelbouwwinkel kon ik wel de juiste patrijspoorten, anker en schroef krijgen, maar het eerder genoemde hadden ze niet. Dus na enig denkwerk leek een 3d printer de oplossing. Dit is dus een van de karweitjes waar ik mee bezig ben geweest.

De printer wordt in twee delen, die eenvoudig samen te voegen zijn, geleverd. Al snel kon ik de eerste testprints maken. Maar dan wordt het ingewikkelder. Er moeten 3D-ontwerpen worden gemaakt en deze moeten omgezet worden naar een file met commando’s voor de printer. Deze laatste zet je op een micro SD kaartje dat je vervolgens in de printer stopt zodat deze het kan printen. Voor het 3D-ontwerpen ben ik aan de gang gegaan met FreeCAD. Het programma wordt als volgt beschreven:

Freecad is een open-source parametrisch 3D-tekenprogramma. Geschikt voor het creƫren van 3D-modellen van echte objecten van ieder formaat. Parametrisch modelleren stelt je in staat om gemakkelijk je ontwerp achteraf aan te passen doordat de historie wordt bijgehouden.

Ankerlier

Hierboven zie je het 3D-ontwerp van het ankerlier. Alle onderdelen staan in het window links op het plaatje. Deze moet je stuk voor stuk opbouwen uit allerhande onderling gekoppelde standaardelementen waar dan weer bewerkingen op uitgevoerd kunnen worden. De onderdelen plaats je in de 3D-ruimte zodat ze samenvallen. Elk onderdeel is apart te selecteren en te exporteren. Het formaat waarmee je exporteert is het formaat dat nodig is voor de volgende stap: “het slicen”. Het slice-programma snijdt het ontwerp in te printen laagjes. Ik gebruik Ultimaker Cura als slice-programma. Dit programma is gratis te gebruiken en wordt aanbevolen door de leverancier van de printer.

Body_huis van het ankerlier

Op het plaatje zie je een simulatie van laagje 62 (bovenste van het rode gedeelte) van de 200 laagjes die nodig zijn om dit onderdeel te printen. Alle onderdelen van de lier moeten apart geprint worden. Uiteindelijk ziet het er dan zo uit:

Best goed gelukt toch? Een piepklein (op schaal) ankerliertje.

Naast het ankerlier heb ik de mastbanken, schoorsteen, dakranden, stagoogjes en vluchtluiken geprint.

Wordt vervolgd.