De nieuwe bestemming

April 2020; de laatste dagen in Hoorn. We konden vanwege het virus nog wel een tijdje in Hoorn blijven liggen, maar besloten toch naar onze nieuwe vaste ligplaats in de jachthaven het Lunegat bij Dokkumer Nieuwe Zijlen te gaan.

Laatste dagen aan het Baatland te Hoorn.

De laatste dagen waren zonovergoten. Op de dag na Koningsdag hebben we een afspraak gemaakt voor een doortocht over het Reitdiep. Dit moest 72 uur van te voren worden aangemeld, maar omdat we op Koningsdag al geprobeerd hadden ons aan te melden mochten we op donderdag passeren. De overige vaarwegen konden zonder afspraak worden bevaren. We zijn op Koningsdag vertrokken en bij Stavoren Friesland binnen gegaan. De havens onderweg waren, naar bleek, niet of beperkt toegankelijk.

Foto van het vertrek (met dank aan onze buren).
27 april, skyline Hoorn.

We konden steeds op Marrekrite plekjes overnachten. Aan het begin van het Reitdiep, komende van het van Starkenborghkanaal, is een brug (Platvoetbrug) met een hoogte van 3,7 m. We konden daar met gestreken masten net onderdoor. En konden zodoende voor de brug van Wierumerschouw overnachten. In Zoutkamp was aanleggen verboden, maar wegens tekort aan proviand, toch even stiekem pal voor het verbodsbord aangelegd. Na een winderig nachtje aan de Zoudkamperril te hebben gelegen hebben we in de jachthaven het Lunegat afgemeerd.

Jachthaven het Lunegat.

Het weer begint op te knappen en de vogeltjes zingen uit volle borst. Heerlijk in de natuur. Wat schetst onze verbazing: er zwemt een zeehond, vlakbij onze boot, met een knijter van een vis, die deze probeert in hapklare brokken naar binnen te werken. Het beest trok zich van niets of niemand wat aan. Had kennelijk erge honger.

Zeehond?
(Telelens) Ja een zeehond!
Let vooral op de klauw, in het midden van de foto.

Voorlopig, zolang het virus ons gijzelt, blijven we hier en in de omstreken rondhangen. Bootonderhoud, lezen, wandelen en fietsen.