Allergie

Allergie – Overgevoeligheid

Een relatief groot aantal mensen heeft wel ergens een allergie voor. Zoals bekend kan voor vrijwel elke stof een allergie worden ontwikkeld. Voedingsmiddelen, metalen, chemicaliën en dieren (stofmijt en kattenharen zijn zeer bekend). Epoxy vormt geen uitzondering.

Wat is allergie?

Overgevoeligheid van het lichaam voor lichaamsvreemde stoffen wordt allergie genoemd. Zodra bepaalde lichaamsvreemde stoffen het lichaam binnendringen, worden zodra deze “ontmaskerd” zijn, antilichamen gevormd of ingeschakeld. In sommige gevallen loopt dat proces uit de hand en wanneer deze antilichamen dan ongecontroleerd gaan reageren op een lichaamsvreemde stof, is er sprake van verhoogde gevoeligheid ofwel allergie.

Contacteczeem is een vorm van allergie die het gevolg kan zijn van huidcontact met chemicaliën. Deze allergische reactie kan worden veroorzaakt door een groot aantal stoffen, zoals oplosmiddelen (terpentine) of amines. Het gaat hierbij overigens niet uitsluitend om typisch “chemische” stoffen, ook aardbeien, chocolade of karnemelk kunnen bij bepaalde mensen dergelijke allergische reacties oproepen.

Epoxy

Één op de vijf professionele epoxy verwerkers is (wordt) overgevoelig voor epoxy.
Wat gebeurt er ?

De componenten A + B van epoxy bestaan uit hele kleine deeltjes, moleculen genaamd. Deze moleculen zijn zo klein dat ze gemakkelijk door de huid heen dringen en in het lichaam terecht komen. Het lichaam reageert op deze lichaamsvreemde stoffen zoals boven omschreven en neemt maatregelen door middel van een zuiveringsactie. (natuurlijk afweersysteem). Bij 20% van de medewerkers slaat dit natuurlijke afweersysteem op hol. Kenmerken zijn: vreselijke jeuk, rode vlekken, opgezwollen hoofd, ademhalingsproblemen, uitslag op de handen etc.
Mensen die zo reageren zijn overgevoelig (geworden) voor epoxy. Iedere keer dat men er mee in aanraking komt zijn de eerder genoemde klachten het gevolg. Een zeer minimale hoeveelheid is reeds voldoende.
Deze overgevoeligheid gaat nooit meer over. Integendeel de klachten worden erger en erger naarmate men meer met epoxy in contact komt. Dit proces wordt ook wel de sensibiliserende werking van epoxy genoemd. In feite is dit precies het tegenovergestelde van gewenning.
Huid contact met epoxy dient, ook door personen die (nog) niet overgevoelig zijn, vermeden te worden. Vaak is er ongemerkt contact. Denk bijvoorbeeld in de zomer aan het afvegen van het voorhoofd met een vuile handschoen of mouw of toiletbezoek. Ook het schuren van Epoxy kan problemen opleveren. Het duurt enige tijd (verschilt per harder) voordat de uitharding volledig is. Het volledig uitharden kan wel 10 tot 14 dagen duren. Het schuurstof in in die tussentijd gevaarlijk!

Terug naar Puffin